Hotelarstwo w Technikum nr 20 w Warszawie
W naszej szkole kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa odbywa się przez 5 lat. W naborze punktowane są: język polski, matematyka, geografia i informatyka. Przedmiot rozszerzony to język angielski. Nasi uczniowie uczą się języka angielski, rosyjski lub niemiecki - do wyboru.
Uczniowie zdają dwa egzaminy:
HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06 Realizacja usług w recepcji.
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Hotelarstwo to zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościnności przyjezdnym, a więc zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. W profesji tej szczególnie ważna jest etyka zawodowa pracowników. Powinni oni rozumieć istotę hotelarstwa, czuć się z nią związani, podtrzymywać i kontynuować najlepsze tradycje hotelarskiej gościnności. Specyficzny charakter zawodu sprawia, że pracownikom stawia się bardzo wysokie wymagania. Ranga zawodu wynika z podstawowej prawdy, że to pracownicy zatrudnieni w hotelu świadczą o poziomie i kulturze obsługi oraz atmosferze tam panującej.
PREDYSPOZYCJE
Ze względu na specyfikę pracy, osoby wykonujące zawód technika hotelarstwa powinny charakteryzować się komunikatywnością, umiejętnością podejmowania szybkich decyzji, sumiennością, dokładnością, odpowiedzialnością, umiejętnością pracy w zespole, podzielnością uwagi, dyskretnością, powinny być empatyczne, otwarte, odporne na stres, tolerancyjne.
Ciekawa szkoła
OdpowiedzUsuńAle muszą mieć super w takiej szkole
OdpowiedzUsuńWidzę, że dzięki tej szkole zrobię krok w swoją przyszłość
OdpowiedzUsuńNajlepsza szkoła!
OdpowiedzUsuń