Hotelarstwo w Technikum nr 20 w Warszawie

W naszej szkole kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa odbywa się przez 5 lat. W naborze punktowane są: język polski, matematyka, geografia i informatyka. Przedmiot rozszerzony to język angielski. Nasi uczniowie uczą się języka angielski, rosyjski lub niemiecki - do wyboru.


Uczniowie zdają dwa egzaminy:

HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06 Realizacja usług w recepcji.




CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Hotelarstwo to zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościnności przyjezdnym, a więc zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. W profesji tej szczególnie ważna jest etyka zawodowa pracowników. Powinni oni rozumieć istotę hotelarstwa, czuć się z nią związani, podtrzymywać i kontynuować najlepsze tradycje hotelarskiej gościnności. Specyficzny charakter zawodu sprawia, że pracownikom stawia się bardzo wysokie wymagania. Ranga zawodu wynika z podstawowej prawdy, że to pracownicy zatrudnieni w hotelu świadczą o poziomie i kulturze obsługi oraz atmosferze tam panującej.




PREDYSPOZYCJE

Ze względu na specyfikę pracy, osoby wykonujące zawód technika hotelarstwa powinny charakteryzować się komunikatywnością, umiejętnością podejmowania szybkich decyzji, sumiennością, dokładnością, odpowiedzialnością, umiejętnością pracy w zespole, podzielnością uwagi, dyskretnością, powinny być empatyczne, otwarte, odporne na stres, tolerancyjne.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hotelarstwo a koronawirus

ARTHOTEL STALOWA 52